Роберт Шуман е немски композитор и пианист, един от най-видните

...
 Роберт Шуман е немски композитор и пианист, един от най-видните
Коментари Харесай

Талантът работи, а геният твори - Роберт Шуман

 Роберт  Шуман е немски композитор и пианист, един от най-видните представители на Романтизма от първата половина на XIX век, както и известен музикален критик. Интелектуалец, само че също по този начин и естет, неговата музика отразява дълбоката личностна същина на Романтизма. Интроспективен и постоянно придирчив, неговата ранна музика е опит да скъса с традициите на Класицизма. Недобре свестен по своето време, доста огромна част от неговата музика през днешния ден се смята за смело истинска като естетика, темп и форма. Той стои отпред на редицата от немски романтици. 

 Книгоиздателят Фридрих Август Шуман овреме предизвиква многоликите гении и умения на своя наследник – от дете Роберт написа стихове, пиеси, учи латински и древногръцки, свири на пиано и композира. Голямо място в духовния живот на младия Шуман заема и ползата му към литературата – като възпитаник той се среща с творчеството на Гьоте, Шилер, а по-късно и с Жан Пол, който става негов идол.

 След гибелта на татко си и самоубийството на своята сестра, животът на младия Шуман влиза в коловоза на тежките депресии и самоубийствени мисли, които в края на живота му го довеждат до същинска полуда. Въпреки настояването на майка му да учи право, Шуман е наясно, че изкуството е неговият живот. Следвайки фантазията си да стане пианист, в Лайпциг той учи при фамозния възпитател проф. Фридрих Вик, с чиято надарена щерка Клара след това ще свърже живота си. Годините прекарани в Лайпциг от 1830 година до 1844 година са най-плодотворни в творчеството на Шуман. Работейки часове наред той поврежда дясната си ръка и това го лишава от концепцията му да поеме пътя на виртуозен реализатор. Тогава насочва цялата си сила, познания и гений към композирането и музикалната рецензия.   " Пеперуди " (1829 г - 1831 г), " Симфонични етюди " (1834 г.), " Карнавал ", " Фантазия ", " Фантастични пиеси " и доста други творби за пиано, отварят нова страница в историята на музикалното изкуство и го трансформират в един от най-знаменитите композитори на романтизма. През 1834 година Шуман основава " Ново списание за музика ". Главната му цел е да издигне западналата роля на изкуството.

 През октомври 1838 година композиторът отива във Виена, само че при започване на април през идната година се връща в Лайпциг. Става лекар по философия в Лайпцигския университет. През този интервал Шуман се влюбва в дъщерята на своя преподавател, Клара Вик, която също е надарена пианистка и композиторка. Когато ѝ прави предложение за сватба, нейният татко е изрично срещу, защото макар големия гений на Роберт, той вижда в него неналичието на душевно равновесие. Въпреки това на 12 септември 1840 година двамата влюбени се женят. Първите години от взаимния им живот са доста щастливи и се оказват извънредно плодотворни за младия композитор. Впоследствие им се раждат осем деца.

 Шумановите разбори върху музиката на Бах, Бетовен, Моцарт, Шуберт поразяват със своята дълбока преценка за наличието на творбите. Върху музиката на късния Шуман поставя отпечатък и неговото тежко психологично заболяване. Много творби от този интервал са основани по време на битката сред креативния дух и заболяването. През 1848-1849 година той приключва единствената си опера " Геновева ", основава едно от най-бележитите си творби - увертюрата и музиката към трагичната поема " Манфред " от Байрон и композира най-хубавата от трите елементи на музиката към Гьотевия " Фауст ".

Може би единствено геният схваща гения до дъно.

Във всички времена е имало неприятни композитори и простаци, които са ги хвалили.

Не мисли, че остарялата музика е остаряла. Подобно на прелестните и същински думи, прелестната и същинска музика в никакъв случай не ще остарее.

Нищо не е по-лесно от композирането! Трябва единствено да си спомниш една мелодия, която никой до момента не е слушал.

Около веригата на разпоредбите постоянно би трябвало да бъде усукана сребърната нишка на фантазията.

Талантът работи, а геният твори.

Законите на морала са закони на изкуството.

Развитието на слуха - това е най-важното. Изучавай колкото може по-рано главните закони на хармонията.

Опитвай се от най-ранна възраст да разпознаваш тоналностите и обособените звуци. Камбаната, стъклото, кукувицата - вслушвай се какви звуци издават те.

Свири ритмично. Изпълнението на някои виртуози наподобява на походката на пийнал човек. Не взимай образец от тях.

Не се пердах от думите: доктрина, генерал-бас, контрапункт и други Те приветливо ще дойдат при теб на среща и ще ти бъдат другари, в случай че ти направиш същото по отношение на тях.

Никога не свири повърхностно на инструмента! Винаги със свежо възприятие до края и в никакъв случай не оставай на половина работата си.

Длъжен си да развиваш себе си дотолкоз, че да разбираш музиката като я четеш с очи.

Когато свириш, не се безпокой за това кой те слуша. Свири постоянно, като че ли те слуша занаятчия на изкуството.

Със сладкиши и бонбони нито едно дете не може да израсне като здрав човек. Духовната храна, както и телесната би трябвало да бъде елементарна и здрава. Великите майстори задоволително добре са се погрижили за тази храна - използвайте я.

Техниката е скъпа единствено там, където служи за високи цели.

Не помагай за разпространението на неприятни произведения; назад, задължен си с всички сили да възпрепятстваш това.

Не свири неприятни творби, нито ги слушай.

Никога не се увличай от блясъка. Старай се музиката да основава такова усещане, каквото е имал поради създателят.

Ако всички желаят да бъдат " първа цигулка ", не може да се образува оркестър. Уважавай всеки музикант на неговото си място.

Обичай своя инструмент, само че в своето пустославие не го считай за най-хубав и единствен. Помни и за съществуването на певци; не забравяй, че най-висшето изложение на музиката е посредством оркестъра и хора.

Когато пораснеш, общувай повече с партитури, в сравнение с с виртуози.

Почивай от своите музикални занимания с четене на лирика. Повече бъди измежду природата.

Светът е популярен. Бъди непретенциозен. Не си измислил нищо, което не е било измислено преди теб. А в случай че си го разкрил, приеми го като подарък от Бога и го показа с другите.

Вслушвай се деликатно в националните песни; те са съкровищница на прелестни мелодии - ще ти опишат за характера на разнообразни нации.

Внимателно наблюдавай живота, запознай се с други изкуства и науки.

Изкуството не е предопределено за трупане на благосъстояние. Бъди идеален създател, останалото ще пристигна от единствено себе си.

Инфо: www.webstage.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР